Életem első mérföldköve az anyagi függetlenség felé

perenyiandrasVannak startupperek, akiket érdemes figyelni. Talán azért, mert van a bizniszükben nagyobbacska ígéret, talán azért, mert nem pontokat látunk tőlük, hanem szépen felfelé ívelő vonalakat, és talán azért is, mert okosakat mondanak. Ilyen startupper Perényi András, aki 2012. januárban vont be angyaltőkét, és elindította iLandGuide nevű startupját.

Ő az iLandGuy: bármikor el tudod képzelni vietnami papucsban, egy hófehér tengerparton a pálmafák alatt. De ez mind semmi: azt is el tudod képzelni, hogy ő lazulás helyett éppen dolgozik. Lazán. Mert tényleg ezt teszi. András vendégposztja következik – ezúttal arról,

miért válts üzleti modellt.

Életem első mérföldköve az anyagi függetlenség felé

164 nappal ezelőtt úgy döntöttem, arra a napra később mindig kellemes, kaján mosollyal az arcomon gondolok majd vissza. Egy olyan ponthoz értem el, amire már hosszú évek óta várok, és keményen dolgoztam érte, hogy eljöjjön.

Az anyagi függetlenség definíciójára a netet böngészve az alábbi mondatokra bukkanhatunk:

  • “Amikor a passzív bevételeid meghaladják a kiadásaidat.”
  • “Amikor dönthetsz, hogy mit csinálsz, dolgozol-e aznap és bárhogy döntesz, nem érinti a jövedelmedet.”
  • “Amikor nem te dolgozol a pénzért, hanem a pénz dolgozik neked.”

Az én megfogalmazásomban az anyagi függetlenség azt jelenti, hogy van egy olyan rendszer, ami Neked dolgozik és a megélhetésedet biztosítja, akkor is, ha te a kisujjadat sem mozdítod. Jövedelmet termel, automatikusan, és te döntesz arról, hogy mivel töltöd az idődet. Egy ilyen rendszer létrehozása több féleképpen lehetséges, nem a hogyanokba, inkább az elvekbe szeretnék belemenni kicsit, hogy miért is fontos ez.

Minden startuppernek, induló vállalkozónak azt kell megérteni, hogy két alapvető módon juthatunk bevételhez. Ha a bevétel megszerzéséért folyamatosan tennünk kell, akkor sosem fogunk tudni felállni az íróasztaltól. Ha állandó értékesítéssel töltjük az időnket, árulhatunk bármilyen drága terméket, akármilyen nagy árréssel, ha egyszeri összegért adjuk el, amit árulunk, akkor újra és újra meg kell küzdenünk a napi betevőért. Ezzel szemben ha létre tudunk hozni olyan modellt, amiben nem egyszeri összegért árulunk valamit – például -, hanem havidíjas konstrukciót hozunk létre, akkor nagyjából az úton vagyunk a nagy cél elérése felé.

Az iLandGuide üzleti modelljét a nyár közepe táján változtattuk meg, amikor felismertük, hogy az eredeti modell, amiben a partnereink értékesítéseiből szerzünk jutalékot, nem fenntartható. A partnerek a saját tempójukban dolgoztak, volt aki egyáltalán el sem kezdte végül a szolgáltatását, valamint leszűkítettük magunkat egy nagyon kis piacra, a nyaralószigetekre. Pofonszerűen ért a felismerés, a fájdalomcsillapító pedig sokáig keserű szájízt hagyott, de végül megtaláltuk azt az irányt, ami az eredeti termék kidobása nélkül,

“csupán” az üzleti modell átalakításával

újra a sikeres útra terelhette vissza az imádott kis startup vállalkozásunkat.

Rájöttünk, hogy az igazi értékünk az a technológia, amit létrehoztunk, nem pedig a brand, amit nagy nehezen próbálunk felépíteni. Rájöttünk, hogy a software, ami az iLandGuide mögött van kiváló alapként szolgálhat számtalan vállalatnak, első sorban turisztikai magazinoknak, önkormányzatoknak, akik szeretnének megjelenni egy digitális útikönyv alkalmazással, azonban nem tudnak, vagy akarnak több millió forintot és hónapokat rászánni egy új termék kifejlesztésére. Nekik kínáljuk most az idestova három év alatt egyre jobbá és jobbá fejlesztett rendszerünket, egyedi design kialakítási lehetőséggel, havi díjas konstrukcióban. Vagyis egy fix havonta fizetett összegért (ami természetesen a töredéke egy új applikáció kifejlesztésének) akár egy héten belül megkaphatják a saját arculatukra alakított digitális útikönyvet és tetszés szerint illeszthetik bele a meglévő üzleti modelljükbe. Úgy néz ki eme aprócska paradigma váltás végre igazán sínre rak minket és újabb távlatokat nyit az iLandGuide számára.

Újjá alakított termékünket GuideMaker névre kereszteltük.

E hosszú, néha fájdalmas, de mindenképpen izgalmasnak nevezhető folyamatnak ma elérkeztünk egy mérföldkövéhez, az első céghez, aki az új konstrukció szerint csatlakozott hozzánk.

Ma kiállítottam életem első, automatikusan megújuló számláját és aktiváltam a hozzá tartozó auto charge funkciót, ami az ügyfél bankkártyájáról minden hónapban, külső beavatkozás nélkül levonja a havidíjat és a mi céges bankszámlánkra továbbítja.

Fantasztikus érzés volt.

Lényegében mostantól kezdve ha esik, ha fúj, ha keményen dolgozunk, ha nem, ez az összeg mindig megjelenik az egyenlegünkben. (Igen, tudom… csak akkor, ha rendelkezésre áll a kártyáján az összeg, meg ha nem mondja le a szolgáltatást egy év után, stb, stb. Ezekkel most egyelőre ne foglalkozzunk.)

Persze tudom, apró lépés ez az emberiségnek, de az én karriertörténetemben mindenképp egy piros betűs ünnep marad, még nagyon sokáig.

Ha szeretnél Andrástól többet olvasni, folytasd nemrég írt, inspiráló blogposztjával arról,

miért érdemes elhagyni a komfortzónádat.

 

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Első Kézből – Élőben az inkubátorból

Egyre másra nyílnak üzleti inkubátorok, accelerátorok, mentoring programok (mi is benne vagyunk több ilyenben), de nagyon-nagyon kevés az alkalom arra,...

BefektetésÉrettségi Vizsga

Eljött az az érzés, hogy "neked már csak egy befektető kell". Mi legyen a következő lépés? Nézzük meg, vajon a befektető...

Crowdfunding – kis hasznos kompilátum

Hogyan szedj össze pénzt a céljaidhoz? Kérj a tömegtől, akiket elérsz, de nem ismersz. Online crowdfunding rulez. De ne feledd,...

Close