3 dolog, amit sose vallasz be a befektetődnek – de valakinek azért érdemes lenne

donttellVannak dolgok, amiket a startupperek, cégvezetők és úgy általában a felelős vállalkozók nemigen szoktak elmesélni a befektetőknek vagy a boardnak. Dharmesh Shah összeszedett egy bájos listát kifejezetten azokról a mondatokról, amiket egy VC-nek ne mondj, mi viszont komolyodtunk egy kicsit. Mik azok, amiket befektetőknek, üzlettársaknak nem szoktál mondani, mégis valakinek muszáj lenne beszélni róla, mert a befektetőd, üzlettársad ügyeit is érinti? Mutatunk 3 ilyet.

 

– Hogy vagytok?
– Tök jól.
– Oké, akkor beszéljünk a bizniszről.

Ez itt egy rettentő hatékony míting eleje. Mindig. Mert optimisták vagyunk, mert pénzről beszélünk, mert operatívak vagyunk vagy éppen nagyon stratégiaiak. De van legalább 3 olyan dolog, amit nem igazán tudsz egy ilyen rettentő hatékony mítingen megvitatni, pedig képes arra, hogy bedöntse a bizniszedet. Az egyik, ha a befektetőddel másképp gondolkodtok az üzlettársakról. A másik, ha szétesik a csapat, a harmadik pedig, ha te esel szét.

 

1. “Hülyék vesznek körül.”

Nem ritka, hogy befektetői tárgyalás vagy stratégiai partnerrel folytatott beszélgetés után dühöngve jön vissza hozzánk az ügyfelünk. És aztán ennek ellenére tovább tárgyal. Olyan is van, hogy a befektetőnek szörnyen szimpatikus mentor/tanácsadó/munkatársjelölt neked nem teljesen tűnik kósernek. Valljuk be, ezek fura helyzetek, hiszen nem mondhatom a befektetőnek, hogy “figyu, akivel a múltkor összekötöttél, az egy … (vérmérséklet szerinti kifejezés)“. Ha nem tudod, hogyan hátrálj ki sérülésmentesen egy ilyen kapcsolatból, ha látványosan másképp láttok egy helyzetet, de ezt nem tudod hogyan visszajelezni, érdemes nálad tapasztaltabbal beszélgetni erről. Itt tárgyalástechnikai megoldásokra, jó emberismerettel és üzleti rutinnal rendelkező mentorra vagy független tanácsadóra lehet szükséged.

Pro tipp: ha a befektetőd/üzlettársad kifejezetten ajánl egy potenciális partnert, de te az üzleti partnerről azt gondolod, hogy legalábbis gyanús, ne zárd le a beszélgetést, hanem kérj még egy alkalmat – és legközelebb vigyél magaddal valakit, aki képes megfigyelni az embert, amíg te tárgyalsz. Több szem többet lát, főleg, ha az egyik szempárnak csak néznie kell, beszélnie nem. És több szempont meggyőzőbb lesz, ha utána ezt visszaviszed az eredeti ajánlónak.

2. “Kiakadtam az üzlettársaimra.”

Az ember cseveg a befektetővel pénzről, csapatról, piacokról – de aránylag ritkán meséli el neki a magánügyeit. Sajnos az nem igazán magánügy, hogy a csapat hogyan alakul át, de nem is teheted közüggyé. A vállalkozás sorsát nem kicsit befolyásolja, hogy barátok vagytok-e, ki készül éppen házasodni/gyereket szülni, vagy éppen ki nem bírja elviselni a másik kézropogtatását az irodában. Ezeket is meg kell beszélned valakivel, mert a kiegyensúlyozott csapatjáték nem egyszerű móka még alkalmazottakkal sem, és valljuk be: sokkal bonyolultabb egyenrangú vezetők vagy kvázi-egyenrangú alapítók között. A legjobb, ha ilyenkor behívsz egy coachot a folyamatba – egyénileg vagy csapatszinten is tud segíteni. Ha a csapat dülöngél, minden dülöngél.

Pro tipp: nem az a kérdés, hogy barátok vagytok-e, hanem az, hogy a viszonyotok hogyan befolyásolja a bizniszt. Ez egy olyan téma, amit érdemes nyíltan megbeszélni. Ha belefogtok, tegyétek nyugodt helyen, és mindenki csak egyes szám első személyben fogalmazzon. Ezt az utolsó szempontot vegyétek nagyon komolyan. Senki nem lát a másik fejébe – de mindenki kimondhatja azt, ami az ő fejében van.

3. “Nem áll fel.”

imfineA test alapvetően sérülékeny (igen, az agyad is) – és ha nem jól használod, elkezd elromlani. Márpedig a startupozás vagy a vállalatvezetés a “nem jó használat” tipikus esete: túlpörgetett, túlfárasztott állapot. Ennek sok tünete lehet, az alvás- és evészavartól egészen a szexuális problémákig. Visszaüt a vállalkozásodra is, hiszen ott kell a legtöbbet nyújtani, de ha romlik a teljesítmény, az mindenhol romlik. A befektetőknek azt adod el, hogy hihetetlen potens vagy – és nem valószínű, hogy tud bármit kezdeni azzal, ha bejelented, hogy rendszeresen fáj a fejed vagy éppen hetek óta nem szexeltél. Ezek mind olyan dolgok, amiket meg kell oldanod: általában a kiégés vagy az extrém fáradtság tünetei, és ha nem foglalkozol velük, egyre rosszabbak lesznek.

Pro tipp: ha gyanús, hogy a tested bejelez, kezdj el szigorúbb ritmusban élni. Kelj és feküdj ugyanakkor, egyél rendszeresen, mozogj rendszeresen. Ez a pici eszköz 1-3 hónap alatt segít egy kicsit helyrebillenteni a dolgokat (de nem fog csodákat tenni). Ha 3-4 hét alatt nem változik, vagy pláne romlik a helyzet, fordulj szakemberhez hamar.

 

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Inspiráció – nem kell keresni, megvan az valahol

Többször kérdeztétek már tőlünk, hogy hogyan kell inspirációt, új üzleti ötletet vagy egy problémára megoldást keresni. Szoktunk szép szakmai válaszokat...

Törésteszt – használati útmutató vállalkozóknak

A vállalkozások megszűnhetnek - gyakrabban, mint gondolnád -, de embert csak akkor tekinthetsz bukottnak, ha egy (vagy sok) kudarc után...

Nem tudsz húszezer forintot elkölteni

Nekünk nem sikerült, pedig megpróbáltuk. Neked se fog. Jó ha tudod, hogy összesen bruttó 49,9 Forintba (gyártási költség) kerül az, amit...

Close