Startup 2 hét alatt. Kábé.

Sima ügy. Nekiülsz és megcsinálod. Tulajdonképpen 14 nap az egész – meg amit elszöszölsz a számozott napok között.

Startup Flúgos Futam.

1. nap: Legyen egy jó ötleted.

Legyen tényleg jó. És akkor, amikor azt mondod, JÓ, maximálisan őszintének kell lenned magadhoz. Ha a testvéred mondaná, akkor is jó? És ha apád? És ha a haverod? És ha Marika néni, a rettegett kémiatanár? AKKOR IS JÓ ÖTLET?

2. nap: Validáld.

Meg lehet csinálni? Lesz rá igény? Lesz rá olyan embereknek igénye, akiknek pénze is van rá? Ha nekik nincs pénzük, ki fog fizetni érte? Próbáld is ki. Csinálj deszkamodellt, hívd fel húsz haverodat, dolgozz vele. Addig fabatkát sem ér, amíg nincs valós adatod róla, hogy működik.

3. nap: Számold ki a költségeidet.

Meg kell venned a … mit is? Tényleg meg kell venned? Akkor is meg kell venned, ha saját zsebből megy? Vagy akkor meg tudod oldani ingyen, barterben, olcsóbban? És te közben miből élsz? És miből él a Jani, aki segít? Nem segít? Akkor ki segít? Van rá erőforrás? Ha nincs, be tudsz vonni kívülről? Felejtsd el a kockázati tőkét. Van vagyonod: egy kis pénz és napi 24 óra. Költsd el a lehető leghatékonyabban. Meddig elég?

4. nap: Validáld még egyszer.

Ha nekünk elmeséled, akkor is van értelme? És ha elmeséled a nagyinak? És ha lerajzolod? És ha utána megint elmeséled? Tudunk még nyugtalanítót kérdezni?

5. nap: Írd meg az üzleti tervet.

Na nem a hosszú és részleteset, hanem egy mini-tervet, max. 2 oldalban. Ha nem tudod ekkora terjedelemben megfogalmazni, akkor valami nem stimmel. A lényegnek színtisztának kell lennie.

6. nap: Keress pénzt.

Mármint ne a Mekiben. Igen, most jött el az ideje, hogy rájöjj, miből lesz pénz a korai költségekre. Felejtsd el az intézményes kockázati tőkét. Ez még a 4F ideje – Founders, Family, Friends, Fools. Esetleg egy üzleti angyal.

7. nap: Nevezd el.

My name is Bond. James Bond. Ha nem ennyire ütős, akkor gondolkodj rajta. Ez tényleg megér egy napot.

8. nap: Kell egy jó marketingterv. Meg egy akcióterv.

Minek magyarázni. Kell.

9. nap: Hívd fel a Janit. Meg a Borit.

Építs csapatot. Nincsenek magányos harcosok, kell csapat. Nézz a tükörbe, és mondd ki jó hangosan, mi hiányzik belőled ahhoz, hogy igazán jó bizniszt csinálj. Aztán keresd meg ezt másokban és közben gondolkodj erősen, mit tudsz nekik cserébe adni a munkájukért, a kompetenciáikért. Ez már biznisz.

10. nap: Validáld még egyszer.

Működik? Még mindig, a második nap óta? Tuti? Vagy elakadtál? Akkor kellenek a srácok, akik olyan genyókat tudnak kérdezni. Halad már? Told erősebben.

11. nap: Na most – mélymerülés.

Kész, estére elfogy a pénz. Ha ügyes vagy, még délelőtt sikerül intézményes kockázati tőkét, üzleti angyalt, pályázatot, kutyafülét találni. De ne bízd el magad – a víz mély, ezen a szakaszon nagyon. Vedd észre időben, hol van a gödör.

12. nap: Ha még élsz, jó úton jársz.

Új reggel virradt. Ha látod a hajnalt, nem vagy hulla. Akkor viszont nagyon kalimpálj, mert a tegnapi gödörből még ki kell úszni. Fejlessz ezerrel, told a céget őrült módon. Ez az az időszak.

13. nap: Kampány és opera.

Lapozz vissza a 8. napra. Csináld meg.

14. nap: Függöny fel. Eladás.

Jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Első Kézből – Go West! special no.1 – a befektetőkről és ami előtte van

Nem hiszek a sikerreceptekben. Hiába meséli el valaki, hogy hogyan jutott a csúcsra, pontosan ugyanúgy senkinek nem fog sikerülni. De...

Első Kézből – Go West! (egy startupper kalandjai Kaliforniában) 4.

Csajok bikiniben, hullámvasút, napsütés, Kalifoooooornia! Ja nem. Bocs. Éjszakázás, rohanás, döntések percről percre, a hűtőben kizárólag sör és tej. Kalifoooooornia....

Ötlettől sikerig. De tényleg.

  Indulj el. Most tutira eljuthatsz az ötlettől a sikerig. És ha valahol megálltál, írd meg nekünk Facebookon.   A kép...

Close