Startup könyvelés

Azt kérdeztétek tőlünk:

Hogyan könyveljen, hogyan könyveltessen egy induló vállalkozás?

 

Ültünk a kávé fölött és erre jutottunk. A teljesség igénye nélkül válaszolunk.

Valóban nem egyszerű a helyzet, de van rá emberi megoldás. Ne várjuk stratégiai kérdések megoldását a könyvelőtől: a cégforma eldöntése például nem az ő dolga. Ellenben kitűnő végrehajtó és információforrás, tehát ha jól megfogalmazott kérdéseink vannak, irány a könyvelő akkor is, ha még nincs cég. Gyakorlatilag minden könyvelő megfelelhet, aki például flat-fee konstrukciót ajánl (15.000.- /hó számlával), bármi is történjen, 6 havonta pedig közös felülvizsgálat történik arról, hogy valóban megfelelő-e a viszony és a teljesítés. Fontos, hogy rendszeresen megnézzük, minden rendben van-e, hiszen a könyvelő és a cégtulaj közti együttműködésbe sok hiba csúszhat.

A technológiai startupokra specializált könyvelők száma csekély. Ugyanakkor a nagy bűvészet nem a könyvelésben, hanem a jogi kérdések megoldásában lesz, tehát olyan könyvelő kell, aki képes a jogásszal együttműködni.

Az online és a székhelyszolgáltatós vágóhidak előnye és a hátránya ugyanaz. Nem emberi, nem rugalmas, és minden ügyfelének ugyanazt kínálja. Előny ez akkor, ha az egyik ügyfélnél előkerül egy trükk, ami a többiek számára is hasznos lehet, és mindenki időben tud a teendőkről. Hátránya, hogy nem feltétlenül “rád” figyelnek, hanem általában az “ilyenekre”.

Ha te magad csinálod, legyen, de számolj vele, hogy időbe, energiába, idegeskedésbe kerül. Minden. Áldott. Hónapban.

 

Én, személy szerint, úgy működöm jól, ha emberekkel dolgozom, tehát időnként kezet rázok, vagy vacsorázom az ügyvéddel éppúgy, mint a könyvelővel. Mert nekem kell, hogy hosszútávon is értékes kapcsolat maradjon köztünk, amit én még nem érzek egy havidíjas online szolgáltatónál. Biztosan van, de legalábbis lesz olyan, aki egyszer engem is meg tudna győzni, de állok elébe. Valaki?

Startup. Én tartom hozzá magam, hogy csak az utolsó pillanatban jöjjön létre bármi olyan, amit utána fenn kell tartani, ami pénzbe kerül. Amennyire ki lehet tolni, annyira ki is kell. Ha már gazdasági társaságot csinál valaki, tehát eljutott odáig, hogy szerződnie kell, számlát kell tudnia adni, akkor bizonyára bele fog férni a 15.000 Forint kiadás havonta, ami mellé akár ingyen cégalapítást is kaphat, nem sablonból, hanem embertől, továbbá rendszeres odafigyelést és konkrét esetekre szóló választ.

 

Nincs ebben semmi trükk, semmi finesz. Ilyenekről is beszélgetünk a következő Üzleti Reggelin.

Te hogy oldod meg? Mit javasolsz? Kommentbe vele!

 

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Tanulmány a jó termékről

A világ egyik legjobb szabadalmaztatott terméke 1897-ben készült. 1.000 Fontért értékesítette James Henry Atkinson. Nincs túlbonyolítva. A neve sem: Little Nipper....

Ez a jövő

De csak akkor, ha komolyan veszed. Letöltöm! Forrás: http://doogiehorner.com/

Ötletből siker – ha táblajáték lenne

    Minden játékban plusz pontot jelent a tudás. Szerezz hiányzó részeket, keress szövetségeseket, lépj nagyot előre. Például így: Mennyit ér...

Close