Startup?

Azt hinnéd, egy nyelvet beszélünk. Nem is olyan biztos.

Szlutya: liszttel és vízzel kevert, hamisított tejföl.
Katrinca: fekete vagy fehér kötény.
Startup: ???

 

Egy novemberi találkozón a panelbeszélgetés tagjai, mindannyian startupokkal napi szinten kapcsolatban álló szakemberek, azt a kérdést kapták, mi a startup. Nem tudtak megegyezni, pedig sokat és sokféleképpen gondolkoznak a témáról. Volt, aki azt mondta: ötlet = startup. Mások amellett kardoskodtak, hogy a startup egyszerűen egy vállalkozás első néhány hónapja, azaz egy időben kifejezhető életszakasz. Az egyikük egyenesen azt találta mondani, hogy a startup kifejezés csak egy divatszó kis cégekre, és tulajdonképpen nyugodtan fel lehet cserélni a kisvállalkozás szóval. Vitatkozom.

A startup ott kezdődik, hogy egy (vagy néhány) vállalkozó kedvű egyénnek támad egy üzleti ötlete, és úgy döntenek, szervezeti keretben szeretnék megcsinálni. Tehát a startup egy létező cég (vagy megengedőbben: cég létrehozásának szándékával jellemezhető, formalizálódó szervezet).

Nem tekinthető startupnak, ha egy csapat vidám fickó az első sör után  megállapodik, hogy zenekart alapít, majd a harmadik sör után rájönnek, hogy egyikük sem játszik semmilyen hangszeren, valamint énekelni se tudnak, úgyhogy mégse. Ez az ötlet ugyanis még ötletfázisban bebukott, ennyi. Nem tekinthető továbbá startupnak, ha a harmadik sörnél még a hangszerelésben is megállapodnak, de az ötödik sör mellett rájönnek, hogy egy kanyi vasuk sincs, tehát mégsem lesz banda. Ez a koncepciófázisban bukott. A startup legkorábban ott kezdődik, hogy szóban vagy írásban megállapodnak a munkamegosztásról, anyagiakról, és ideális esetben ennek hivatalos hátterét is megteremtik. A megállapodás mélysége, rendezettsége változó, de a formalizálódás igénye alapfeltétel.

Bár startup lehet egy sarki pékség is, az üzleti zsargonnal villogó szakma és kevésbé szakma elsősorban a (high tech) technológiaintenzív, innovatív, nagy növekedési potenciállal bíró kezdő vállalkozásokat illeti ezzel a névvel. Ezeknek a vállalkozásoknak a legnagyobb értéke a szellemi tulajdon és a csapat, mivel (jelentős) bevételük még nincs, eszközparkjuk nincs vagy cseppnyi, piacuk főleg a potenciális szóval jellemezhető, ismertségük (a brand értéke) pedig naponta változhat.

A startup tehát olyan cég, amelynek (sürgető) feladata

  • stabil, ütőképes csapat és tiszta belső érdekháló kialakítása (igen, ez a legfontosabb),
  • a szellemi tulajdon védelme (ami nem egyenlő a szabadalmakkal),
  • stratégia kidolgozása, üzleti tervezés (ami nem áll meg néhány jópofa prezinél, de nem is fullad olvashatatlan excelekbe),
  • forrásbevonás (nem feltétlenül),
  • költséghatékony, nagy intenzitású, jól targetált PR és marketing (ami nem egyenlő az eszetlen kampányolással).

Sokkal nehezebb meghatározni, meddig startup egy startup és honnantól számít érett vállalkozásnak. Én arra szavaznék, tekintsük a startup-fázis végének az alábbi két eset bármelyikét:

  • A cég már új fejlesztésbe tud fogni, legyen az új piacok meghódítása, a HR bővítése, új technológia bevonása vagy bármi olyan növekedésorientált tevékenység, ami az eredeti célok megvalósításán túlmutat. Ilyen lehet a legtöbb technológiaintenzív innováció vagy más, nagy növekedési potenciált megcélzó vállalkozás.

vagy

  • A cég az eredeti célokat elérte, organikus növekedési fázison túl van, azaz csak további forrásbevonással és/vagy stratégiaváltással érhet el jelentős további növekedést. Ilyen lehet a sarki pékség, az egyszemélyes könyvelőiroda, a kis családi vállalkozások többsége, amikor már eltartja stabilan az alapítókat, és fenntartható, egyenletes működést produkál.

Na most te vitatkozz. Amíg egy nyelvet nem beszélünk.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Köszönjük. Évvége.

Itt az év vége, és mi végigszámolgattuk, mit kaptunk (ld. 29 tett a kreativitásért, 18.). Megünnepeljük: hátradőlünk és pihenünk, megajándékozzuk...

A legjobb tüzelőanyag

Ötletbörzék, ötletpályázatok, crowdsourcing megint. Nagy legelő. Jól trágyázott föld. Ha kiszárítod, amit találsz, akár még tüzelőanyagnak is jó. De azért...

Agyüzem

Sok ember sokat eszik. Sok tanácsadó még többet eszik. Szedd ki az agyukat, helyezd tápoldatba és nyerd ki így az...

Close