Startupper-alapfelszerelés: 5 dolog, amit magaddal kell vinned

A startup olyan, mint egy átkozottul hosszú sziklamászás. Mielőtt nekikezdesz, érdemes átnézni a poggyászt – visszafordulni ugyanis nem nagyon lehet, ha valami kimaradt az úti cókmókból. Az üzleti modell, jogász, könyvelő szinte minden alaplistában szerepel. Ott van a csapat, a mentor, a termék.

Mi nincs a listán? Itt van 5 dolog, amire lehet, hogy nem gondoltál.

 1. Sokkal több idő, mint gondolnád.
  Egy startup indítása heti 20-60 órát vehet igénybe akár hónapokon keresztül. Ezt vagy szabaddá teszed (azaz rugalmas munkaidőben, legfeljebb félállásban dolgozol másutt és vállalod, hogy mellette majd’ megszakadsz) vagy értelmes munkamegosztással szétszórod több ember között – ebben az esetben kitűnő koordinációra és nagyfokú együttműködésre van szükség, és még így is lesznek napok, amikor egy vagy több ember fulltime a startupon dolgozik. Légy őszinte magadhoz: te, a csapatod és a környezeted számára vállalható ez az időbeosztás?
 2. Szövetségesek.Közösség.
  Szövetséges a családod, aki még a villanyszámládat is ügyintézi helyetted, ha nincs rá időd, eléd rakja a kávét és elviseli, ha csak annyit mormogsz köszönetképpen, hogy “mostnezavarj”. Szövetséges a szomszéd informatikus srác, akivel barterezhetsz, ha cash-flow problémáitok vannak. Szövetséges egy másik startup, akivel megosztjátok a tudást (a kétheti közös kávézás/sörözés nem luxus, hanem létszükséglet – például itt: Budapest Business Meetup). Statisztikák igazolják, hogy a közösséghez tartozás növeli a kreativitást, termelékenységet, azaz a siker esélyét. Keresd meg, csatlakozz, használd.
 3. Ügyfelek.
  Igen, ügyfelek, még mielőtt elindulnál. Azaz potenciális ügyfelek, emberek, akik el tudják képzelni, hogy az ügyfeleid lesznek, és hajlandóak (és képesek) őszintén válaszolni tapogatózó kérdéseidre a termékedet, piacodat illetően. Nélkülük – legyenek bármilyen szép statisztikáid – nagyon sok dologban csak találgathatsz. Leld meg őket és ne félj kérdezni.
 4. Legalább egy “Type D” személyiség a csapatban – vezetői jogokkal.
  “Type D” – azaz vágyik az önállóságra (desire), erős belső motivációkkal rendelkezik (drive), fegyelmezett (discipline) és szilárdan elhatározta, hogy meg is valósítja a céljait (determination). Ha ő ott van – és ha felruházzátok a joggal, hogy vezetőként hajtsa és irányítsa a csapatot -, akkor lesz lendület. Baráti társaságként nem működhet, ez fontos!
 5. Az ördög ügyvédje. A szkeptikus, a hitetlen, kritikus.
  Szükséged lesz valakire, aki nem szereti a projektedet. Beleköt. Észreveszi a hibákat, hiányokat és szól. És te nemhogy elviseled ezt, de örülsz is neki, sőt: hajlandó vagy vele gondolkodni a megoldáson. Valaki, aki rád bízza a szép célokat, és figyel a realitásra. Valaki, aki visszarángat a földre. Sancho Panza. Nélküle ne indulj el.

Nézd meg jól a csomagodat. Minden megvan? Indulj el.

Beth Rodden & Tommy Caldwell - Yosemite, CA. By: Corey Rich

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Honnan jön a pénz?

Nagyon sokan úgy keresnek meg minket, hogy "Á, minden a legnagyobb rendben, nekem már csak pénz kell." Sőt, nektek sem...

Miért kerestem meg egy szakembert?

Ugyanaz az esküvő. Ugyanaz a pillanat. Ugyanaz a világítás. Ugyanazok a szerkesztőprogramok. Ugyanolyan fényképezőgép.     Ezek a képek majdnem...

Miért jó a coworking?

Emlékszel a Maslow-féle piramisra? Szükségletek, tudod. Maslow szerint a piramis alján lévő szükségletek kielégítése után következhet csak felsőbb rétegű szükséglet...

Close