Szép álmokat, sorstárs!

Vállalkozó vagy? Tutira stresszelsz. Fogadjunk, hogy éjszakázol is időnként. Ezek önmagukban nem jelentenek problémát, a stressznek vannak jó oldalai, az éjszakai munka lehet nagyon produktív mindaddig, amíg jól alszol mellette. De mivel a vállalkozók többsége, sőt,  a nem-vállalkozók harmada is alvásproblémákkal küzd, ideje szót ejtenünk az alvásról. Horváth Ágnes alvástréner vendégposztja következik.

funny-cat-sleeping-keyboard

Abban ugye egyetértünk, hogy a vállalkozó, az egy külön állatfaj? Nagyban különbözik a nemvállalkozótól, főképp életvitelében és időgazdálkodásában. Az első szembetűnő különbség főképp az alvással töltött idő mennyiségében mérhető. Nézz rá közelebbről – vagy nézz a tükörbe. 

ÁTLAGEMBERBŐL KIALVATLAN ZOMBI

Az elszánt vállalkozó (továbbiakban: VVV) pályafutását ugyanis átlagos földi halandóként kezdi: dolgozni jár, edzésre jár, romkocsmákba jár, netán nyelvórákra, esetleg mindezek mellett – vagy helyett – gyereket nevel, anyóst látogat, pusztítja nagymamája süteményét (egybekötve nagymama ápolásával és egyéb családi kötelezettségek teljesítésével is). És akkor beüt a krach: a NemVVV kitalálja, hogy vállalkozó szeretne lenni. Meg is valósítja azt, amit kifundált. Blogot ír, weblapot szerkeszt, piacot kutat, üzletet köt –egyszóval, VVV válik belőle, de közben persze eleinte csinálja tovább, amit korábban, azaz gyereket nevel, anyóst látogat, sőt, sokszor alkalmazott is valahol, amíg a vállalkozás fel nem pörög.

Pörgessük tehát vissza a NemVVV átlagnapját munkával, romkocsmával, anyóslátogatással. Mire a NemVVV napi kis rutinja véget ér (általában este 10 magasságában), elkezd munkálni benne a KreatívVVV. Dr Jekyll és Mr Hyde jut mindjárt az eszünkbe: nappal él, éjjel alkot. Éjjel előtör belőle a kreatív szellem – lehet, hogy nappal is előtörne, csak épp akkor nincs ideje kreatívkodni. Ezért a stratégiaalkotás, a nagy döntések ideje éjszakára marad. Járulékos elmélkednivalók egész özöne forog az agyában: kire cserélje le az adózás területén kevéssé kreatív könyvelőjét, miből fog megélni nyugdíjasként, ha csak a KATÁ-t fizeti, ÁFÁs vagy ÁFÁtlan legyen-e inkább, honnan, kitől tudna taxiszámlát szerezni, mikor lesz neki ideje a bankba menni ésatöbbi.

Mindezen elmélkedni- és tennivalók (hála az online bankingnak és az éjjel-nappal működő netes felületeknek) csak nem hagyják szegény VVVt aludni – még azután sem, hogy átutalta, megírta, elküldte, csatolta, betaggelte, pinelte, kinyomtatta, elmentette, föltette, elolvasta, bejelölte, visszaigazolta, feltöltötte és beidőzítette. Ezért szegény VVV hétszámra csak 4-5 órát alszik, már legszívesebben lecsavarozná a fejét és elásná, csak hogy végre hagyják a gondolatok nyugodni, de nem: eljön megint az éjszaka, és VVV agya csak csihog, nyikorog és zakatol gőzerővel.

ITT AZ IDEJE RENDET RAKNI

Mit is tehetsz, álmatlankodó VVV, hogy jobban aludj? Hogy el tudj aludni egyáltalán? Nos, nagyon is sokat! Az egyik: megfelelő időbeosztás! (Már hallom is, hogy felkiáltasz: “de hát mást sem csinálok, csak időbeosztok és time-mangaelek!”) Válasz: sajnos nem elég jól… Tudod, mikor kezdődik a jó időbeosztás? Előző este. És mivel kezdődik? Avval, hogy előveszel papírt, tollat (notebookot, word-öt, vagy okoscsodafont-digitális jegyzetfüzetet és bekészíted az ujjacskáidat). Minden áldott este le kell üljél naptárral a kezedben (esetleg megnyisd a RememberTheMilk vagy Evernote nevű csodás kis task-manager alkalmazást) és meg kell tervezd, hogy mit csinálj a következő nap. Ennek hiányában esetleg egy reggeli vis major úgy összezilálhatja a napodat, hogy csak na!

És ez nem minden: tehát toll a kezedben, és a papírra listát írsz a rád váró bokros tennivalókra, majd – és itt jön a legfontosabb rész – priorizálod a feladataidat. Előreveszed a legfontosabbat és a másnapot avval kezded és addig nem állsz fel a géptől, nem mész ki a konyhába, nem hívod fel a gyerekedet stb. míg a legeslegfontosabb feladatod nincsen kész. Evvel elejét veszed annak, hogy végletesen elússzál a szuperfontos teendőiddel. A többi feladatot is priorizálhatod, így lehetnek szuperfontos, nagyon fontos, sürgős stb. kategóriák. A titok nyitja: addig nem hozzákezdeni a Nagyonfontoshoz, míg a Szuperfontost meg nem csináltad. Multi-tasking tilos! Azt már meg sem említem, mert evidencia, hogy mindeközben a facebook, a gmail-chat és a skype szigorúan zárva van, ugye?

Ezen kívül csinálhatsz csak alkotós napokat (amikor csak gondolkodsz és írsz), elkerülve a kapkodást és a feladatok közötti ide-oda ugrálást. További előnye ennek  a technikának, hogy nem kell újra és újra feltaláld a spanyolviaszt: pontosan tudni fogod hétről hétre, hogy melyik nap mit is kell csinálnod. A heteknek, napoknak ez a megnyugtató, már-már monoton harmóniája segíteni fog az éjszakai agymenés lelassításában.

Másrészről: alváshigiéné! Nem netezünk az ágyban, nem nyomkodjuk a telefonunkat sem, nem szólhat a tévé, míg olvasol, redőnyt csináltatsz a hálószobádba (minimum oda) vagy egy szép sötétítőfüggönyt, horkoló párodat kiebrudalod (és elküldöd alvásvizsgálatra, hogy nehogy alvási apnoéja, meg magas vérnyomása legyen a drágának), szellőztetés után ablak bezár, zajforrás megszüntet, este 8 után zsíros, olajos vacsi nuku, üdvözlégy pihekönnyű saláta és gyümölcstál!

És ugye az meg fel sem merül, mint opció, hogy esetleg kihagyod az edzést, mert neked meg kell írni a következő napi bejegyzést? Szó sem lehet róla, a stessz leghatékonyabb levezetését próbálnád evvel elodázni: és eléred, hogy se nem sportolsz, se nem alszol, mivel a stressz attól még, hogy te otthon ülve püfölted a gépet, a zsigereidben marad és semmiféle stresszhormon onnan nem távozik. A jó időbeosztással bizony megoldható, hogy sportolj is valamennyit, és a blogod se lássa kárát az egészség-mizériának. Ne te legyél már a világ legkövérebb, legtunyább, álmatlan VVVja!

Sport, mozgás és még több sport (ismétlés a tudás anyja), helyes (azaz változatos, nem szénhidrátgazdag) étrend, a problémák minél hamarabbi, hatékony orvoslása (tehát halogatni tilos és balesetveszélyes), zaklatott kapcsolatok, családi viszonyok minél előbbi rendezése (akár szakember bevonásával, nem kell attól annyira ódzkodni), hobbik, egyéb kreatív késztetések gátlástalan kiélése, emberi kapcsolatok rendszeres ápolása, a magaddal való kapcsolatról már ne is beszéljünk, a nyugodt, csendes, ellazult pillanatok megteremtése a nap folyamán legalább ötször, este kötelező elcsendesedés, séták, meditáció. Amennyiben a fenti listát kipipáltad, biztos, hogy az éjjeli kósza gondolatok már nem fognak kínozni. El ne feledd, hogy az egészséges napirendet nem csak meg kell tervezni, hanem be is kell tartani! De a tervezéssel kezdődik minden, tehát a ceruza-papíros napi feladatok megtervezését sose blicceld el, legyél mégoly álmos is előző este.

ÉLJ GYORSAN, SZERESS HEVESEN ÉS ALUDJ JÓL. 

Ha pedig azonnal használható alvássegítőre vágysz, töltsd le a PARANAPLÓ -t, ami segít rendet rakni esténként a fejedben. Mert a jó alvás tanulható.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
A mafla és a csökönyös

 A blogposztot egyszer már olvashattad, mert Ágnes kollégánk eredetileg a LinkedInen publikálta, de most egy élmény meggyőzött minket, hogy itt...

Okos, mint egy ötödikes. És te?

Ülünk az ebédnél és ötletek röpködnek. Üzlet ezerrel. Ha itt egy probléma, hogyan lehetne megoldani? És ha a gyártás ebben...

Tanulságos időutazások

Ricsi kollégánk sokadik saját projektjébe kezd, ezért elköszön az egyiktől, a Megoldás.Mosttól és elköszön tőletek is, hogy jó szívvel, ráadásul...

Close