Tanulságos időutazások

Ricsi kollégánk sokadik saját projektjébe kezd, ezért elköszön az egyiktől, a Megoldás.Mosttól és elköszön tőletek is, hogy jó szívvel, ráadásul teljes erővel koncentrálhasson arra, amire most szeretne és kell is egyszerre.

A Megoldás.Most ettől még megy tovább, amit eddig létrehoztunk, maradandó.

 

Ha végiggondoltam, megcsinálom. Emiatt alakult így az elmúlt néhány évem. Hogy ez miből állt?

  • 6-7 évvel ezelőtt Párizsban dolgoztam egy hozzáadott értékű világtérképen egy kvázi-norvég sráccal. Az egyik legjobb nemzetközi munka, azóta lekapcsolt projekt, azóta működő csapat.
  • Négy éve betűtésztát exportáltam Amerikába. Nem azért, mert ott nem volt, hanem mert nem arra használták, mint én. Hibátlan tanulási folyamat Pennsylvanián keresztül a világról.
  • Rá nem sokkal gondoltam úgy Ágnessel egyszerre, – aki a legjobb posztokat írja ide – hogy nézzük meg az ötlethullámoktól habos magyar induló vállalkozások piacát. Ez lett a Megoldás.Most.
  • Egy évvel később szerelés nélküli smart-lockot fejlesztettem a lehető legjobb emberekkel olyanoknak, akik hasonlóan feledékenyek mint én. Vagy, mint a nagymamájuk.
  • Amikor ennek is a végére értem, újabb pár hónap múlva fenntarthatóság-fókuszú közösséget kezdtem építeni. Nicsak, GreenMeetup. De ezt is át tudtam adni, már más csinálja, ráadásul sokkal jobban, mint én. Így van értelme.

Nem csak beszélek, meg is csinálom, amit tervezek. Úgy zárom le és adom át ezeket a projekteket, hogy nélkülem is sikeresen mehessenek tovább. Most elköszönök az egyiktől.

 

Kicsit több, mint 40 hónapot dolgoztam veletek – induló, újrainduló, változó vállalkozásokkal. Kicsikkel, nagyokkal, és mindig különbözőekkel. Zseniális emberek zseniális ötleteivel foglalkoztam és tanultam belőlük, miközben értéket teremtettem nekik. Nektek.

 

Ebben a projektben néhány évvel megelőzve a piacot hoztunk olyan döntéseket, amik meghatározóak vállalkozások életében, és amiket a piac csak fejlődéssel hálál meg: Még okosabb emberek még okosabb, kidolgozottabb projektjeivel, használható kérdésekkel, látványos eredményekkel. Felépítettünk az induló vállalkozások magyar piacán egy olyan márkát, ami következetesen ad tudást, megbízhatóan szolgáltat és erőfeszítés nélkül ismert és értékes marad. Márkaépítés mellett az ember könnyen kerül a márka alá, veszik el egyénként a szolgáltatásban.

 

Gyorsan kerültem skatulyába a startup közösségben:

“tanácsadó, techmenedzser, a meetupos srác” – ez jó hír is lehetne, ha nem egy torz képen alapulna.

 

De a skatulya márcsak ilyen. Hiszen most jön a bosszantó része:

Az elmúlt években leggyakrabban a felületességgel és az előítélettel találkoztam ebben az ökoszisztémában. Tapasztalom, hogy ez hogyan rossz. Látom, hogy hogyan nem alakulnak ki emiatt érdemi együttműködések, tartalmas beszélgetések, őszinte kapcsolatok. Rajtatok, rajtunk múlik, hogy ez még mindig ilyen.

 

Naponta elszomorít azt látnom, hogy lassabban fejlődik ez a közösség mint én azt szeretném. A BusinessMeetup (1500 fő, 97 rendezvény) is azért jött létre, hogy én is egy olyan fejlett vállalkozói kultúrában dolgozhassak, ami alapvető értékként a konstruktív kritikát, az előremutató közös gondolkodást és a nyitottságot képviseli. És innentől megint merek pozitív lenni.

 

Tudom, hogy mit fogok ezután tenni a közösségért. Eddig is konzekvensen tettem érte, hogy még jobb úton, még jobban haladjon ez a kulturális változás. A változás pedig jó.

 

Most azt a változást élem meg, hogy kimászok a ‘tanácsadó, techmenedzser, a meetupos srác’ skatulyából, és Ricsi leszek. … Ricsi, aki vagy Ziteboardol, vagy beszélgetni akar veled egy rendezvényen, vagy csak ül kíváncsian egy előadáson. Ricsi, és semmi más.

 

Neked az lehet ebben feladat, hogy megértsd és elfogadd a változást. Ne képzelj bele olyat, ami nincs benne. Inkább kérdezz meg engem.

 

Többszáz projekten tanultam, miközben szabadon kísérleteztem. Most ott tartok, hogy ez már kevés. Megtaláltam azt, amit sokkal jobban élvezek sok okos ember sok okos projektjénél. Megtaláltam azt, amivel tényleg és kizárólag foglalkozni akarok és fogok. Most az a terv, hogy a saját eredményeimmel teremtek értéket. Magamnak, neked, másoknak.

Tanulságos volt veletek dolgozni. Több vagyok tőle.

 

Most pedig mást akarok csinálni. Sziasztok.

 --
A Megoldás.Most továbbra is elérhető itt, Ricsi leveleit továbbítjuk.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
3 dolog, amit sose vallasz be a befektetődnek – de valakinek azért érdemes lenne

Vannak dolgok, amiket a startupperek, cégvezetők és úgy általában a felelős vállalkozók nemigen szoktak elmesélni a befektetőknek vagy a boardnak....

Inspiráció – nem kell keresni, megvan az valahol

Többször kérdeztétek már tőlünk, hogy hogyan kell inspirációt, új üzleti ötletet vagy egy problémára megoldást keresni. Szoktunk szép szakmai válaszokat...

Törésteszt – használati útmutató vállalkozóknak

A vállalkozások megszűnhetnek - gyakrabban, mint gondolnád -, de embert csak akkor tekinthetsz bukottnak, ha egy (vagy sok) kudarc után...

Close