Alku, alku, alku (Ti kérdeztétek 4.)

lucky-lotto-piggy-bank-1-in-4-chance-to-winE-mailben és személyesen is sok, vállalkozással kapcsolatos kérdést tesztek fel nekünk. Ebben a rovatunkban hétről hétre közzéteszünk (nevek és felismerhető részletek nélkül) 3 olyat, ami a kérdezőn kívül másnak is hasznos lehet. Apró, amit érdemes gyűjtögetni. Kérdezzetek bátran.

Aki pedig gondosan végigolvassa az egészet (vagy az aljára görget), kap egy vicces videót. Mert munka után szeretünk egy kicsit vigyorogni is.

 

A ti kérdéseitek

1. Cégünk nemrég indult, a cash-flow mínuszban. Nagyon kellene egy jó marketinges, sales-es, nem ártana egy állandó kolléga az irodába… Hogyan fizessem meg kezdő vállalkozóként azt a magasan kvalifikált munkatársat, akire szükségem van?

2. Az ügyfeleinket pont ugyanúgy bajba sodorta a  válság, mint minket. Sajnos még annyit sem tudnak fizetni, mint korábban, viszont ugyanazt a szolgáltatást várják el. Félünk a piacvesztéstől, nem akarjuk elküldeni őket. Mit tegyünk?

3. Mekkora üzletrészt kér a befektető? Mindenképpen többségi tulajdont kell adnunk?

A mi válaszaink

1

Onnantól, hogy nem a lelkesedés vagy a múlhatatlan viszketegség viszi a bizniszt, muszáj lesz valahogy bevonni profikat vagy félprofikat. Két dolgon tudsz alkudni:

(A) Alkudj magaddal.

  1. Vegyél fel egy juniort lényegesen kevesebb pénzért, és tulajdonrészért vonj be olyan tanácsadót, aki seniort nevel a zöldfülűdből. Így kisebb a kockázat, és kisebb az azonnali költség, azaz a cash-flow-t kevésbé terheled meg.
  2. Ha mindenképpen szeniort szeretnél, gondolkodj el azon, milyen eredményhez kötött kifizetési módokat tudsz neki beajánlani. Ilyen a tulajdonrész is (akár osztalék, akár egy magasabb értéken való kiszállás a lehetőség), de ilyen a menedzsment opció vagy az eredményhez kötött plusz juttatás (prémium, jutalom stb.).

(B) Alkudj a munkavállalóddal/alvállalkozóddal. Gondold végig ezeket:

  1. Kell-e főállásban? Vagy elég, ha csak részmunkaidős? Lehet, hogy egyáltalán nem is kell felvenned?
  2. Tudsz-e a keze alá dolgozni? Van-e olyan feladat (a kávéfőzéstől a háttérkutatásig), amit más is meg tud csinálni, kevesebb pénzért? Ha igen, akkor vissza az 1. ponthoz.
  3. Tudsz-e neki olyasmit adni, ami nem pénzbeli juttatás? Infrastruktúrát, tanulási lehetőséget… beszélgess vele ezekről.

Az alvállalkozót ki kell fizetni, de itt is lehet gondolkodni barterben, halasztott fizetésben, alapdíj+sikerdíj konstrukciókban. Bátornak kell lenni.

Végül pedig érdemes megérteni, hogy a kezdeti fázisban csak olyan munkavállalóval érdemes dolgozni, aki érti, hogy startupnál dolgozni más, mint beállt cégnél. Ennek az előnyeit és hátrányait mindenképpen tisztázzátok. Legyen egy a hajó, amiben eveztek.

2

Ha ragaszkodtok az eddigi piacotokhoz, akkor azonos szolgáltatás vagy termék eladása mellett több vevőre lesz szükségetek, ehhez pedig több forrás kell – munkavállalókra, marketingre. Tehát mindenképpen alkudnotok kell. Három dolgon lehet meglévő vevőitekkel alkudni:

  1. A fizetés ütemezése: fizessen előre (előrendeléssel, bérletes konstrukcióval stb.). Ez neked forgalomgaranciát és jobban tervezhető forrásstruktúrát jelent.
  2. A szolgáltatás tartalma: fizessen ugyanannyit vagy leheletnyit kevesebbet kevesebb szolgáltatástartalomért (joghurt változatlan áron, kisebb pohárban). Ez neked felszabaduló erőforrásokat  jelent.
  3. Csomagok vagy mikro-szemlélet: bontsd szét a szolgáltatást vagy terméket kisebb elemekre, és csinálj különböző tartalmú csomagokat. Az egyes elemek ára legyen annyi, hogy ha külön-külön veszi meg, akkor többet fizessen, mint ha csomagban, de tedd lehetővé a mikrofizetést, azaz az egyenkénti megvásárlást is. Ez neked jobban differenciálható árat jelent.

3

Nem, nem kell mindenképpen többségi tulajdon. A valós kérdés nem az, hogy mennyi, hanem az, hogy mit nyer a vállalkozás a befektető belépésével, ez fogja ugyanis meghatározni, hogy mekkora tulajdonrészről beszélgettek. Számít a kockázat mértéke, a betett erőforrások (pénz, tudás, kapcsolatok), illetve az is, hányan és hogyan osztoztok a cégen. A tulajdoni hányad mindenképpen alku kérdése.

A befektetők közül többen nyilvános információt adnak preferenciáikról, ez már a potenciális befektető kiválasztásánál szempont lehet. Ha berzenkedsz azoktól, akik már alapból többségi tulajdont kérnek, akkor egyszerűen ne velük kezdj tárgyalni.

Jövő héten újra jövünk.
Addig is kérdezzetek bátran.

És végül a videó azoknak, akik képesek kitartóan alkudni. Megéri.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
%-ok a startupoknál – mikor osztozkodjunk? (Ti kérdeztétek 3.2.)

Ebben a rovatunkban hétről hétre közzéteszünk (nevek és részletek nélkül) 3 olyan kérdést, ami a kérdezőn kívül másnak is hasznos lehet....

Steve Jobs – miért is jutott most eszünkbe?

Felépített egy nagyvállalatot. Kitalálta a világ egyik legismertebb brandjét. De ilyet még elég sokan csináltak, akiket nem igazán ismerünk -...

%-ok a startupnál, avagy a nemlétező torta osztogatása (Ti kérdeztétek 3.1.)

E-mailben és személyesen is sok, vállalkozással kapcsolatos kérdést tesztek fel nekünk. Ebben a rovatunkban hétről hétre közzéteszünk (nevek és felismerhető részletek nélkül)...

Close