Törésteszt – használati útmutató vállalkozóknak

mittennél

A vállalkozások megszűnhetnek – gyakrabban, mint gondolnád -, de embert csak akkor tekinthetsz bukottnak, ha egy (vagy sok) kudarc után nem áll talpra többé. Ha elfogyott az izmaiból az erő, a szívéből a hit és az elméjéből elpárolgott mindaz a tanulási képesség és tudás, amivel kijut a gödörből.

Azaz akkor jár jól egy vállalkozás és vele a benne dolgozók, ha minél kisebb fájdalommal kiderül, hogy tud törni, szakadni a felépített vállalkozás anélkül, hogy a benne lévő emberek összetörnék magukat.

Hinnéd, hogy ebbe a nem is olyan bonyolult feladatba buknak el a legtöbben? Hogyan történik ez? Elmondjuk. Ha ezt a blogposztot sima ellenőrzőlistának használod, pont ugyanannyiszor vallasz majd kudarcot – de képes leszel törés nélkül továbbhaladni.

A siker a legritkább esetben következik be úgy, hogy jókor voltál jó helyen és jót csináltál. Inkább próbálkozások, hibák és újabb próbálkozások sorozatából adódik össze. Ha nem félsz a hibáktól, képes vagy továbblépni. Athén szépségét a perzsa háborúkban lerombolt régi Athén romjaira építette, és Chicago is az 1871-es nagy tűzvész után lett igazán nagy. Csak érdekességképp: nem véletlen, hogy Chicago egyik ismert coworking irodáját 1871-nek hívják. Az igazán sikeres emberek ugyanis nem megérkezők, hanem építők.

Ha csak sikeres voltál eddig – azaz mindig szerencsésen érkeztél -, akkor a legkisebb hibától is összetörhetsz. Gondold végig egy egyszerű példán: az a gyerek, akit mama minden alkalommal elkap, amikor megbillen a mászókán, félelem nélkül fog felmászni a legmagasabb helyekre is. És csak egyszer kell rosszul lépnie. Most segítünk, pontosan hogyan tudsz a vállalkozásodban (és önmagaddal) olyan töréstesztet végezni, hogy abba ne roppanj bele.

A legnagyobb ellenség te magad vagy

A hit tudás és bátorság nélkül, az erő hajlékonyság nélkül töréshez vezet. Az egódat  zúzza meg a kudarc, és ahelyett, hogy megerősödnél, rosszul reagálsz, elsősorban az egód védelmében. A reakciók sokfélék lehetnek, mi most mutatunk hármat, amit ne kövess el.

Tagadás

Úgy tűnik, ez a leggyakoribb. Általános jelenség, hogy rajtad kívülálló okokat keresel, és legközelebb ugyanazt az utat próbálod bejárni, amit addig (reménykedve, hogy a világ ezúttal a te kedved szerint működik). A “mindenki hülye, csak én vagyok okos” mindenkinek ismerős, de amikor mi magunk követjük el, nagyon nehéz alább adni.

A veszteségek után futás

Mérhető tendencia, hogy azok a pókerjátékosok, akik elvesztették az eredetileg maguknak meghatározott tétet, hajlamosak még nagyobb kockázatokat vállalni, hogy visszanyerjék a veszteséget. Képtelenek betartani az akár előre meghúzott határt, aminél lejjebb már nem akartak menni.

Rózsaszín festék

Az is gyakori, hogy megpróbáljuk átírni a világot: a hiba nem létezik vagy nem számít, de még ha számít is, valójában nem hiba.

Ezek a viselkedések végül lényegesen több kárt okoznak, mint ha hideg fejjel elismerünk egy kudarcot és tanulási folyamatba illesztjük.

A sikeres alkalmazkodás receptje

Crash_test_dummy_1970s_525Egy komplex környezetben akkor leszel sikeres, ha adaptív  vagy és képes vagy tapasztalati alapon tanulni. Azt, hogy egy ötlet úszik vagy elsüllyed, csak akkor fogod biztosan tudni, ha vízre teszed.

 

A siker háromlépéses receptje:

  1. Széles spektrumú pásztázással ismerd meg a környezetet,
  2. Biztonságos mikrokörnyezetben teszteld (és engedd elbukni) az elképzeléseidet,
  3. Engedd el az ötletet, ha elért egy előre meghatározott alsó határt (vízszint alá ment).

Nézzük mindezt részleteiben.

Fontos, hogy a komfortzónádon kívüli, azaz számodra új dolgokkal próbálkozz – emlékezz, az ismerős eljárás csak ismerős eredményhez vezethet (sorozatos kudarc). Igyekezz ezeket a próbálkozásokat tesztkörnyezetben végezni, és így felmérni, mekkora kudarc túlélhető. A szerencsejátékos ejtőernyő nélkül ugrik egy szikla tetejéről, amikor egyre nagyobb kockázatot vállal – nálad legyen ejtőernyő, vagy ugorj kisebbet. És végül a legkönnyebben kimondható és legnehezebben betartható: ismerd el, ha egy próbálkozás végleg kudarcot vallott. 

Beszéljünk erről az utolsóról többet. Bár a kitartás tiszteletreméltó és elkerülhetetlen, vannak keretei, amit nem érdemes áttörni. Honnan tudhatod, mikor kell feladnod?

  1. Mindig kérj visszajelzéseket egy-egy elképzelés tesztelése során. Kérj olyan visszajelzést, aminek nem befolyásolod a tartalmát. A “jó az ötletem?” kérdés hibás. A “mit gondolsz róla?” sokkal célravezetőbb.
  2. Legyenek előre meghatározott, mérhető siker- és kudarctényezők, amikkel nem alkuszol (mármint magaddal nem alkuszol, hiszen te határoztad meg ezeket előre). Ezeknek mindig legyen időkerete is – tekintsd jelnek azt is, ha adott időn belül nem sikerült mérhető eredményt létrehoznod. Ott maga a teszt hibás, idee változtatni.
  3. Ereszd el az érzelmeket. Majd este egy pohár bor mellett dühönghetsz vagy örülhetsz, de döntést ne tegyél ezekkel egy lapra.
  4. Ne ragaszkodj túlzottan a terveidhez. A tervekhez való ragaszkodás általában azt a hitet tükrözi, hogy mindenre felkészültél: olyan, mintha az ellenséggel való találkozás előtt azt gondolnád, hogy te mindenképpen túl fogod élni a csatát. Ez a Titanic terve, az elsüllyeszthetetlen hajóé – nem, valóban nem süllyedt el. Egészen addig, amíg neki nem ment a jéghegynek. Ha rugalmas vagy, akkor a váratlan, terven kívüli esemény sem roppant össze: a hajó elsüllyed, te életben maradsz.

1982052_Kit-Kat-Crash-Test-Dummy-1_400Most gondolj vissza mindarra, amit az elmúlt hónapban csináltál. Gondolj a buszra – futottál utána, aztán megálltál, azaz képes voltál elengedni. Gondolj a reggeli késésre – másnap korábban keltél. Képes voltál változtatni. Gondolj a ruhára, amit mégsem vettél meg, mert a barátnőd/barátod fintorgott rá. Kaptál visszajelzést, értelmezted, reagáltál. Nem is olyan bonyolult.

Végig tudod gondolni, hogy egy-egy rázósabb helyzetben hogyan is működik mindez? Mi kell ahhoz, hogy képes legyél nagy döntéseket, pénzt és érdekeket ugyanilyen tiszta fejjel és szívvel kezelni? Gondolkozz rajta.

Ha pedig többre vágysz a magányos gondolkodásnál, hallgass meg minderről olyanokat, akik naponta döntenek nagy pénzekről, emberéletekről, sorsokról, és profin kezelik mindazt, amit itt fenn leírtunk. Pszichológus, jogász, vállalkozó, orvos, multis vezető és még sokan mások mesélnek erről a legőszintébb formában, egyes szám első személyben.  Katt ide és gyere el.

funny_dummies416

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Nem tudsz húszezer forintot elkölteni

Nekünk nem sikerült, pedig megpróbáltuk. Neked se fog. Jó ha tudod, hogy összesen bruttó 49,9 Forintba (gyártási költség) kerül az, amit...

Egy (bocs, 3) dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágsz a startuposdiba

Startup Vállalkozók csoportjában hangzott el egy kérdés, Ágnes kollégánk pedig elsőként kommentelt. Úgy tűnik, a tanács-zanza jól sikerült, mert több...

Marketing (majdnem) ingyen

Hogyan fizettesd ki az egyik vevőddel azt a marketinget, amivel egy másik vevőt érsz el? Ezen töri a fejét nagyon-nagyon...

Close