Van egy álmunk. Angyalos.

angel_islandKörülbelül 6 évvel ezelőtt akkori legközelebbi munkatársam, Zs. azt mondta, szeretne a vitorlásklubban egy új divatot bevezetni. Szeretné, ha a parton vagy a büfében nem az lenne a téma, hogy ki milyen új kocsit vett vagy melyik alapítványi iskolába íratja a gyerekét. Hanem az, hogy mennyire büszke a startup-portfoliójára, hogy éppen milyen befektetéseket tervez, és hogy milyen kihívásokkal kell megküzdenie a startupjaiban. Üzleti angyalokról beszélt. Mi pedig beleszerettünk az ő álmába.

Azóta eltelt 6 év. Mégis, alig-alig hallunk aktív üzleti angyalokról, és akikről hallunk, azok sem nagyon dicsekednek azzal, milyen nagyszerű munkát végeztek éppen 4-5 csecsemőkorú vállalkozásuk valamelyikében. Hallunk befektetésekről, de nem hallunk arról, hogyan dolgoznak együtt a vállalkozóval. Tény, hogy nagyon kevés Magyarországon az üzleti angyal.

Kik is ők? Olyan korai befektetők, akik 5-50M HUF befektetésük mellé tapasztalataikat, kapcsolataikat, meglévő erőforrásaikat (pl. saját idejüket) is a startup sikerének szolgálatába állítják. Tapasztalt üzletemberek, akik már láttak sok mindent (és annak az ellenkezőjét is), akiket nem hajt a kenyérrevaló megkeresésének kényszere, és izgalmasabbnak találják egy új vállalkozás építgetését, mint mondjuk a tőzsdézést.

Nemrég megjelent egy üzleti angyallal készült interjú a Player.hu-n. Sokat mondó címe volt: Nem teljesen elmebeteg elképzelés. Az ott bemutatott ember valóban üzleti angyal, lelkesen bevonódik, építget, segíti és noszogatja a startuppereket, és elkötelezetten  dolgozik azért, hogy a pénzéből ne egyszerűen több pénz, hanem több pénz és egy-két-sok klassz vállalkozás legyen. Ez nem foglalkozás – az illető lehet közgazdász, mérnök vagy akár elméleti fizikus is, ahogy az élet hozta. Üzleti angyalnak lenni hivatás.

Vannak ilyenek. Már két olyan üzleti angyallal is találkoztunk, aki úgy kezdte, hogy velünk, tanácsadókkal beszélgetett: megkérdezte, mire van szüksége a startuppereknek, hogyan tudna együttműködni velük, és persze azt is, tudunk-e jó projektet. Tudtunk. És olyanokkal is találkozunk, akik nem kérdeznek, csak csinálják – csöndesen vagy hangosabban, de még mindig nem “divatba hozósan”.

Értjük azokat is, akik nem állnak ki arccal-névvel. Elképzeljük, ahogy R.F. üzleti angyal (tel.: 443-5500*) kiáll és elmondja, hogy őneki ez a hivatása. Esetleg segít másoknak üzleti angyallá válni, és ezzel sokat tesz a startup térért. Vagy startuppereknek mesél arról, hogyan tudnak jól együttműködni befektetőkkel, hogyan tudnak befektetői szempontból is vonzó projektet összerakni. Szerintünk ezután mintegy 2 évig reggel 6-tól este 10-ig (hétvégén is) csöngene a telefonja, mert  forráshiányos, üzletileg megalapozatlan projektek kezdik el felhívni, akiknek (ez a kedvenc mondatunk) “már csak pénz kell”.

Na pont erről van szó. Még az is kénytelen rejtőzködni, aki érti, miért kellene kiállnia, blogolnia, más üzleti angyalokkal szövetkezve építenie a magyar startup-teret. Éppen ezért most feltesszük a nagy kérdést:

  • Te, startupper, mit tehetnél azért, hogy ha legközelebb eljössz mondjuk egy Business Espresso-ra vagy egy Edzőtáborba, ott már üzleti angyalokkal beszélgethess?
  • Te, potenciális befektető, mit tehetnél azért, hogy kiállhass és elmondhasd: van pénzed, van tapasztalatod és felelős startuppereket keresel, akikkel ezt megoszthatod? Mit tehetnél azért, hogy 5 év múlva ezt büszkén mesélhesd bárkinek, ahelyett, hogy sunnyogva kelljen bujkálnod hiperaktív startupperek elől?

Ha van ötleted, mondd el kommentben. Ha nincs, de szeretnél ötletet, írj nekünk – vannak terveink. Azért, hogy 2-3 év múlva egyre több sztorit mesélhessetek az üzletemberekről, akik angyallá változtak.

Hozzuk divatba.

Snow-Devil-634x458

*Ne hívd fel. Az ORFK központi száma... :)

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
BRÉKING – az igazi WTF hír mára

2013. ÁPRILIS ELSEJEI FRICSKÁNK VOLT. HA PLETYKÁKRA VAGY KÍVÁNCSI, OLVASD TOVÁBB :)

Egy darab pénz

Mit mond a kis tízfilléres a mamájának? "Anyu, ha nagy leszek, bankkártya akarok lenni!" Vállalkozóként azt mondod meg embereknek, hogy...

Tanácsadók rendszertana

Időnk egy jelentős részében tanácsadóként dolgozunk. Kérdéseket tesztek fel nekünk, és mi tapasztalatainknak és módszereinknek megfelelő válaszokat adunk. Egyszerűen hangzik....

Close