Walt Disney három hazugsága

Emlékeztek Dagobert bácsira és a három kiskacsára?  Nekem mostanában gyakran eszembe jutnak.

Ha tudatos félrevezetésért lehet perelni, Disney megérdemelné, hogy rút pereket akasszanak a nyakába félrevezetett közép-kelet-európai ötletgazdák, befektetést kereső vállalkozók, innovátorok. Adunk néhány tippet, aztán lehet jó ügyvédet keresni hozzá.

Kaptunk egy levelet, idézem szó szerint: “miért nem lehet megkérdezni valamilyen tőkés befektetőt a találmányomról, hogy lát-e benne annyi fantáziát, amiért feltétlenül felcsillanna a szemében a dollárjel?”

Túl azon, hogy az adott találmány szellemitulajdon-védelme még megoldatlan és más problémák is lehetnek vele, ebben az egyetlen mondatban olyan hiedelmek tükröződnek, amikről érdemes beszélni.

1. Dagobert bácsinak mindig van sok pénze

Sajnos ez így ebben a formában nem igaz. Az a befektető, akit a seed fázisú cégek/projektek keresnek, vagy Dagobert bácsi, vagy sok pénze van. Azaz vagy azért hallgat meg – és te azért bízol benne ebben a korai szakaszban -, mert hisz abban, hogy amit mondasz, az neki jó (mert családtagod, alapítótársad, barátod vagy egyszerűen hívő lélek). Ebben az esetben általában kis pénzzel tud segíteni, és garantáltan meghallgat. Ha viszont nem ő a bácsikád (haverod, bajtársad, akárkid), akkor tedd fel magadnak a kérdést: hogyan győzheted meg arról, hogy meghallgasson, és vajon valóban adhat-e neked a pénzéből. Ha intézményes befektető, akkor rengeteg szabály és kötelezettség köti a kezét és a pénzét, ha pedig egyszerűen “csak” gazdag, akkor nagyon sokan kérik a figyelmét.

2. Dagobert bácsi bármilyen kalandot vállal a pénzért

Te, aki az ötletedet meg akarod valósítani, sok kalandot vállalsz, és ebben lehetnek társaid. De vajon pontosan hány forintot kockáztatsz közben? Mennyire vagy kockázatvállaló a pénzed esetében? Ha Dagobert bácsi a bácsikád, akkor miattad vállal kockázatot, mert szeret téged. Nem a kockázat vonzza. És mivel a kockáztatott pénzt saját háztartásából veszi el, ha elveszíti, az mindannyiótoknak álmatlan éjszakákat okozhat. Ha pedig Dagobert bácsi nem a bácsikád – hanem intézményes vagy magánbefektető, akkor nem szereti a kockázatot. Minél alaposabban tudod bizonyítani, hogy az ötletedből pénzt tudsz csinálni, annál nagyobb az esély arra, hogy megértitek egymást. Értsd: nem az ötlet a fontos, hanem az, hogy mikor, hogyan és mennyi pénz lesz belőle. Tiszta, egyszerű üzletről van szó. Te álmodsz, ő számol. A kalandok inkább csak megriasztják. Legyél vele türelmes. Segíts neki.

3. Dagobert bácsi buta

Ez talán Disney legfélrevezetőbb üzenete. Dagobert bácsi vagy nagyon okos, vagy pillanatok alatt elveszíti a pénzét. Készülj arra, hogy okos emberekkel kell tárgyalnod, pénzről. Örülj ennek, hiszen buta emberre nem bíznád a találmányodat. De hajolj is meg az ő felkészültsége, kritikus szelleme és keménysége előtt. Ő véd meg téged attól, hogy bedőlj további mítoszoknak…

… például annak, hogy a szimpatikus, ötletes és dinamikus figura mindig győzedelmeskedik a végén. Róla egy más alkalommal írunk majd.

Most tiéd a szó!

Comments are closed.

Read previous post:
Fussatok még! (Barcamp ’12)

Nincs humorérzékünk. Nem értjük a metaforákat, trópusokat, hasonlatokat, és az iróniával is vannak problémáink (hát igen, úgy tűnik, az irodalmi...

Majd jól bepereljük!…

Még mindig a szabadalmakról gondolkodunk. Sőt, nemcsak mi. Érdemes? És ha perelni kell? Akkor is? Péter, aki megmagyarázza az innovációt...

TakeHomeMessages a SUU’12-ről

Ez egy gyors, és meglehetősen jegyzetszerű jegyzet. A SUU'12-n tanultunk, tapasztaltunk - van benne mások okossága és saját butaság is....

Close